3 oktober 2022
223 Views

Waarom vieren we kerst op 25 en 26 december ?

Het wordt Kerstmis betekent eigenlijk Christus-mis omdat het feest van Kerstmis is gewijd aan de geboorde van Jezus die de Christus wordt genoemd. De geboorte van Jezus Christus is een belangrijke gebeurtenis in het Christendom. Jezus Christus wordt gezien als de zoon van God die moest lijden en sterven om de zonden van de mensen te dragen en zo weer tot God mogen komen.

Geboorte Jezus Christus

Jezus werd in Bethlehem geboren bij Marie en Jozef. Zij waren een eenvoudig gezin. Tijdens Kerstmis gaan Christenen naar de kerk om het kerstverhaal te horen en te beleven. Daarnaast worden liederen gezongen. Jezus Christus staat centraal. In de westerse wereld wordt 1e Kerstdag op 25 december en 2e Kerstdag op 26 december gevierd. De vercommercialisering van Kerst is te vinden in de kerstman, kerstversieringen, kerstactiviteiten en alles wat er nog meer mee te maken heeft. In de vierde eeuw roept de Christelijke kerk de datum 25 december uit tot de officiële geboortedag van de zoon van God. Daarom vieren we Kerst traditioneel op 25 december en wordt dat Eerste Kerstdag genoemd. Het midwinterfeest van de Germanen en het Romeinse Zonnedienst feest vonden beide net als Kerst plaats in de laatste week van december. Het is daarom niet vreemd dat christenen besloten om hun geboortefeest rond dezelfde dag te vieren.

Waarom vieren we Kerstavond?

De avond voor Kerstmis wordt Kerstavond genoemd. Later op de middag sluiten winkels en maken inwoners zich op voor het vieren van Kerst. Op Kerstavond houden Christenen vaak een viering; de Kerstnachtdienst om de geboorte van Jezus Christus te vieren. Vaak is het in de kerk de meest bedrukte dienst van het jaar. Oorspronkelijk is de gewoonte om op kerstavond in het nachtelijk duister naar de kerk te gaan zeer oud en wordt verklaard uit het feit dat het kerstkind ’s nachts geboren zou zijn.

Waarom vieren we eerste Kerstdag?

Eerste Kerstdag is de eerste dag dat het Kerstfeest wordt gevierd. Zoals in de Bijbel staat beschreven wordt de jonge Maria verliefd op timmerman Jozef. Op een dag komt een engel haar een boodschap brengen en zal de zoon van God baren. Dit nieuwe leven gaat zorgen voor liefde en vrede op aarde. Wanneer Maria gaat bevallen reist het stel naar Bethlehem. Dat is de stad waar hun voorouders woonden.

Aangekomen in Bethlehem zijn alle herbergen vol en zijn ze genoodzaakt de nacht door te brengen in een stal. Tussen de koeien en ezels, bevalt Maria van het kindje Jezus. Eerste Kerstdag wordt veel in huiselijke sfeer met familieleden gevierd. In de avond vindt er vaak een speciale avondmaaltijd plaats. Ook in restaurants is er volop drukte. Veel mensen kiezen ervoor om buiten de deur te eten. In sommige landen zoals Ierland en Spanje wordt Kerstmis vooral in huiselijke sfeer doorgebracht. Veel winkels en restaurants zijn gesloten. Ook ligt het Openbaar Vervoer dan veelal plat. In de meeste kerken vindt er ’s morgens een kerkdienst plaats. Op Kerstavond is de traditionele avond- of nachtmis. Dat is over het algemeen in kerken de meest bezochte kerkdienst. 

Waarom vieren we tweede Kerstdag?

Op tweede Kerstdag trekken de Nederlanders er opuit. Slenten op woonboulevards, languit op de bank vrije tijd besteden of in de keuken lekker koken voor kleine hapjes of als voorbereiding voor het kerstdiner. In Amerika kennen ze die extra dag niet. In Groot-Brittanië is tweede Kerstdag omgedoopt tot Boxing day. Deze benaming zou afgeleid zijn van de ‘box’ die veel edelen hun dienaren op de dag meegaven. Op eerste Kerstdag moesten zij namelijk vroeger gewoon werken. In de afgelopen eeuwen werd Kerstmis nog ruimschootser gevierd met in totaal vier Kerstdagen. De derde dag stond in het teken van de dieren en de vierde dag in het teken van de kinderen. In 1773 werd Derde Kerstdag afgeschaft. Maar in 1964 werden beide Kerstdagen officieel uitgeroepen tot vrije dagen. Voor de meeste Nederlanders is het vieren van Kerst vooral een familie-aangelegenheid en wordt het religieuze karakter steeds verder naar de achtergrond gedrongen. 

0 Comment

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 3500 1 0 horizontal https://christmaslover.nl 300 1 1