24 oktober 2022
2225 Views

De vijf beste gratis te bezoeken Kerstmarkten van Nederland

Als er iets is dat je in de sfeer van Kerstmis brengt, zijn het wel de kerstmarkten in Nederland. Door de corona pandemie konden de afgelopen jaren geen kerstmarkten worden georganiseerd. Mede daardoor waren het karige en ongezellige dagen in aanloop van Kerstmis.

Juist op de in Nederland georganiseerde kerstmarkten kom je helemaal in de stemming van de sfeer van de leukste tijd van het jaar. Dit jaar lijken we meer geluk te hebben en kondigen zich de eerste evenementen al aan. Daarin zien we een tweedeling in gratis en betaalde evenementen. Daarom vroegen wij ons af: ‘Wat zijn de vijf beste gratis te bezoeken Kerstmarkten van Nederland.’

De Kerstmarkt van Maastricht

De bourgondische stijl van het vieren van Kerst mag natuurlijk niet in dit lijstje van de beste vijf kerstmarkten van Nederland ontbreken. En dan kom je al snel uit op die heerlijke stad in het zuiden; Maastricht. Kerstsfeer en beleving vindt je in ‘Magisch Maastricht.’ Een overdekte schaatsbaan, een reuzenrad en nog veel meer traditionele activiteiten. Voor de kinderen is er een overdekte reuzenglijbaan. Het voordeel van deze markt is dat hij een aardige periode wordt gehouden. Dagelijks vanaf 26 november t/m 31 december 2022. Let op: Kerstmarkt sluit dagelijks om 17:00 uur). 

Wie van Kerstmarkten houdt, moet eigenlijk verplicht de Kerstmarkt van Maastricht bezoeken.

De kerstmarkt heeft een klassieke nostalgische uitstraling omdat alle chalets worden voorzien van rode daken. Op diverse locaties in het gezellige Maastricht gaat de kerstmarkt deze winter weer van start. Ieder jaar komen er een kleine miljoen bezoekers naar de kerstmarkt, een goede reden om er ook dit jaar een fantastisch feest van te maken. Op het Vrijthof staan houten kraampjes met lekkernijen als oliebollen en gluhwein. Ook kun je er cadeautjes kopen voor onder de kerstboom. Bijvoorbeeld hele mooie houten schalen en kaasplankjes van olijfhout. Is het toevallig erg koud en ben je je handschoenen of muts vergeten? Geen probleem. Er staan genoeg kraampjes met warme winter mutsen!

De Kerstmarkt van Haarlem

Al jaren één van de pareltjes onder de kerstmarkten in Nederland.  Van vrijdag 9 t/m zondag 11 december 2022 wordt de binnenstad van de stand in Noord-Holland weer omgetoverd tot één van de grootste en gezelligste kerstmarkten in Nederland. Er zijn ruim 300 gezellige kerstkramen te vinden, die lopen langs de Kruisstraat, Krocht, Nieuwe Groenmarkt, Zijlstraat, Grote Markt, Koningstraat, Botermarkt, Gierstraat en het Proveniersplein. Vertier, shopping en de uitmuntende kerstsfeer komen bij elkaar. 

The Royal Christmas Fair in Den Haag

Een Kerstmarkt van Koninklijke kwaliteit. Van 8 tot en met 23 december is het volop Kerst wat de klok slaat. De Royal Christmas Fair is gevestigd in het historisch hart van Den Haag en is één van de meest bijzondere kerstmarkten die in Nederland worden georganiseerd. Geniet van een datje uit of maak er een meerdaags bezoek van door een overnachting in één van de hotels in Den Haag.  Te midden van het Binnenhof, Paleis Noordeinde, ambassades, musea en sfeervolle winkelgebieden als de Denneweg, de Plaats en het Plein vindt u de uitgebreide sfeer van een Koninklijke Kerst. En wie weet ontmoet u zo maar spontaan leden van het Koninklijke Huis. De kerstmarkt is dagelijks geopend van 12.0 tot 21:00 uur.

The Royal Christmas Fair in Den Haag; Eén van de favorieten van het team van Chrismaslover.nl. 

Dickens Festijn in Deventer

Kan het nog klassieker; nee is ons stellige antwoord. De klassieker onder de klassiekers. Het Dickens Festijn dat op 10 en 11 december wordt gehouden. Dit jaar viert het Festijn haar 30ste jubileum, in vele opzichten een speciaal jaar. De organisatie is uiteraard van plan ook hier speciaal aandacht aan te schenken. Jaarlijks komen meer dan 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar de smalle straten van het Bergkwartier. Tijden: 11.00 tot 17.00 uur Het jaarlijkse Dickens Festijn in de binnenstad van Deventer kon in 2021 helaas niet doorgaan vanwege de corona-pandemie. Maar er is dat jaar wel een Dickens wandeling door het Bergkwartier ontwikkeld. In december 2022 zal het voor het eerst mogelijk zijn deze wandeling met audiotour te lopen. De wandeling start in de Walstraat, waar bezoekers de victoriaanse tijd in stappen en zich aan de hand van een originele audiotour langs Dickens-taferelen mee laten voeren door de verhalen van de bekende schrijver. Een theatraal hoorspel dat de boeken van Charles Dickens tot leven brengt. Uiteraard gemaakt in samenwerking met de vele betrokken partijen rondom het Dickens Festijn.

De jaarlijkse kerstconcerten van ‘Deventer Kerststad’ in de Lebuinuskerk en Broederenkerk staan gepland op zondag 11 december. Het Dickens Festijn is uitgegroeid tot een evenement met nationale en internationale bekendheid, en heeft Deventer als evenementen stad (mede) op de kaart gezet. De organisatie zal inzetten op een alternatief scenario gaat de organisatie ervan uit dat de bezoekers dit jaar toch (extra) kunnen genieten van de Dickens sferen in Deventer.

Lichtjesavond in Delft

De binnenstad van Delft wordt in de maand december omgetoverd in een wintersprookjesland. Eén van de hoogtepunten is de Lichtjesavond wanneer er een optimale kerstsfeer heerst. De binnenstad van Delft wordt hartverwarmend verlicht met ontelbare aantallen lampjes in de aanloop naar Kerstmis. Het hoogtepunt van de avond is wanneer op het marktplein de lichtjes worden aangestoken in de enorme kerstboom, daaraan dankt deze dag ook zijn naam. Er zijn kraampjes waar leuke spulletjes en lekkernijen worden verkocht. Bezoekers kunnen genieten van een programma vol met bijvoorbeeld vuurkorven, verlichte grachten en grachtenpanden, enzovoorts. Ook is er zang, muziek en dans om de gezellige sfeer nog extra te onderstrepen. Lichtjesavond Delft vindt plaats op de dinsdag na Sinterklaas en de toegang is gratis. Dinsdag 13 december 16.00 – 23.00 uur.

0 Comment

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 3500 1 0 horizontal https://christmaslover.nl 300 1 1