Dromen in tijden van crisis is niet zo’n gekke gedachte. Maar een droom voor een witte Kerst gunnen we onszelf allemaal van harte. Maar wat is eigenlijk een witte Kerst? Waarom hopen we daar ieder jaar op? En hoe lang geleden is het eigenlijk dat we een witte Kerst hebben mogen ervaren?
Wat is een witte Kerst?
Ondanks het feit dat die vraag heel eenvoudig is te beantwoorden: ‘Nou gewoon sneeuw op 1e en 2e Kerstdag’, ligt de kwalificatie voor een witte Kerst toch iets genuanceerder dan dat. Volgens het KNMI is de definitie als volgt: ‘Er is officieel sprake van een witte kerst wanneer er in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. Het KNMI houdt bij hoe vaak dit sinds 1901 is voorgekomen.’ De echte Kerstliefhebber kijkt wel een beetje door die nuance. Want tja, de De Bilt licht aardig centraal en uiteindelijk gaat het om de beleving van een witte Kerst. Als er in Limburg wel sneeuw valt en er een witte deken te aanschouwen is, dan zal het voor de Limburgers toch écht een witte Kerst zijn.
Wat maakt een witte Kerst magisch?
Ondanks de oorsprong van het Kerstfeest, is voor velen in Nederland en België Kerst nou eenmaal ook een feest van magie, samen zijn, genieten, even een pas op de plaats en even rust van de hectiek van de dag. Een witte Kerst kennen we uit de sfeervolle Kerstfims en kerstseries. Het geeft ons een gevoel van iets bijzonders en dat is het natuurlijk ook. Het zijn de sprookjesachtige tafelen van een besneeuwde wereld, fonkelende lichtjes, dwarrelende sneeuwvlokken, sneeuwpret, de koud van buiten dat we kunnen ontdooien door de warme en gezellig wereld van binnen. Kortom; het is het magische gevoel dat de sfeer met Kerst het extra gevoel geeft waar we naar opzoek zijn.
Hoe vaak komt een witte Kerst voor?
Een witte Kerst in Nederland was al een zeldzaamheid en met de opwarmende aarde zal de kans erop naar verwachting alleen maar minder worden. Maar toch hebben veel mensen wel ergens nog een herinnering aan een witte Kerst. Sinds 1903 hebben we in Nederland slechts acht keer een witte Kerst gehad. Daarvoor werd wel de eerder aangehouden definitie van het KNMI aangehouden. De laatste keer dat we zo’n witte Kerst hadden was in 2010. Helaas al weer 13 jaar geleden.
De laatste witte Kerst van 2010
In 2010 hadden we in Nederland voor het laatst een witte Kerst. Op 25 en 26 december lag er vrijwel in het hele land een pak sneeuw. Wel tot 30 centimeter in dat jaar. Op beide dagen viel er weinig tot geen sneeuw. Het grootste gedeelte van de sneeuw was de dagen ervoor gevallen en zelf een lichte dooiaanval kon niet voorkomen dat we de twee magische dagen zonder sneeuw zouden kunnen doorbrengen. Daarvoor hadden we in 2001 en 2005 nog een witte Kerst. Toen respectievelijk het noorden en het zuidoosten van Nederland op Tweede Kerstdag een laagje sneeuw kregen.
Groene Kerst wordt de trend
Ondanks dat de kans op een witte Kerst met het jaar steeds zeldzamer wordt, zullen we nooit stoppen met het dromen over een witte Kerst. Kerstmis staat ook voor dromen, blijven geloven in wonderen en hopen op het onmogelijke. Dat maakt de Kerst tot één van de mooiste periodes in het jaar. Daarentegen moeten we ook realistisch zijn. Een groene Kerst is eigenlijk de trend van de afgelopen jaren. In 2019 bracht die groene Kerst zelfs kansen op hooikoortsklachten. Da’s wel een compleet andere wereld dan de zo gehoopte witte Kerst. Ook de verwachtingen van het KNMI geven weinig hoop op een witte Kerst. Het KNMI verwacht dat Nederland over dertig jaar nog maar zo’n vier tot twaalf potentiële sneeuwdagen per jaar zal mogen hebben. Zelfs temperaturen dik boven de 10 graden op beide Kerstdagen wordt dan als normaal beschouwd. Maar dromen mag. Nee dromen moet. Dat is volgens de spirit of Christmas. Hopen op een witte Kerst zullen we dan altijd blijven doen.