14 september 2023
377 Views

Waar komt de Kerstman vandaan?

De kerstman is hét ‘gezicht’ van Kerstmis zoals we dat in de hele wereld vieren. Maar waar komt de Kerstman nou eigenlijk vandaan?

Natuurlijk is het vieren van kerst terug te herleiden naar de christelijke oorsprong maar het samenzijn, genieten, eten & drinken, versieren, extra sfeer en dé Kerstman zijn de elementen die het moderne kerstfeest maken zoals we dat nu kennen. Niet voor niks kijken heel veel mensen ieder jaar weer uit naar de periode van kerst. Omdat deze ons zoveel plezier en vreugde brengt, begint die periode steeds eerder. Vanaf het moment dat de Goedheiligman op zijn terugweg is naar Spanje, is het de Kerstman die de klok slaat. Maar waar komt de Kerstman nou eigenlijk vandaan? En dan bedoelen we niet Santa Clause Village in Finland. 

Ons eigen Sinterklaas

De inspiratie van Santa Claus is afkomstig van onze eigen GoedHeiligman. Sint-Nicolaas was een belangrijke naam binnen de katholieke kerk die ook respect had in het protestantse gedeelte in Nederland. Nederlandse emigranten namen in de 19e eeuw de Sinterklaastraditie mee naar Nederland waar deze werd verbasterd tot Santa Claus. Later werd Santa Claus de personificatie van het Kerstfeest zoals we dat nu kennen. Er zijn ook geluiden dat Santa Clause een mix is van de Nederlandse Sinterklaas samen met de Britse Father Christmas. De hedendaagse moderne Kerstman zoals we hem kennen heeft in de afgelopen eeuwen de nodige gedaantewisselingen ondergaan. Er wordt wel eens beweerd dat Coca Cola de founder is van de kerstman zoals we hem kennen in zijn rode fluweelrode pakje maar dat is niet helemaal waar.

De figuur van Santa Claus, ook wel bekend als de Kerstman, is uitgegroeid tot een iconische en geliefde symbool van de kerstviering wereldwijd. Zijn geschiedenis is een intrigerende mix van oude tradities, legendes en culturele invloeden. In dit artikel duiken we in de rijke geschiedenis van Santa Claus en ontdekken we hoe hij de figuur is geworden die we vandaag de dag kennen.

Iconisch en geliefd persoon

De figuur van Santa Claus, ook wel bekend als de Kerstman, is uitgegroeid tot een iconische en geliefde symbool van de kerstviering wereldwijd. Zijn geschiedenis is een intrigerende mix van oude tradities, legendes en culturele invloeden. Daarom duiken we in dit artikel verder in de geschiedenis van Santa Clause.

De oorsprong vinden we in de Nederlandse Sinterklaas die als traditie in Amerika werd opgepakt. In Amerika onderging Sinterklaas namelik een transformatie. Zijn naam werd verbasterd tot “Santa Claus,” en zijn feestdag verschoof naar Kerstmis. De iconische rode kleding en baard van Santa Claus werden populair in de 19e eeuw, mede dankzij afbeeldingen in tijdschriften en reclame.

Toch Coca Cola

De bekendheid van Santa Claus nam aanzienlijk toe na een succesvolle reclamecampagne van Coca-Cola in de jaren 1930. De frisdrankfabrikant creëerde een vriendelijke en herkenbare versie van Santa Claus die overeenkwam met het merkimago van Coca-Cola. Deze beelden hebben de moderne visie van de Kerstman sterk beïnvloed. De figuur van Santa Claus heeft zich wereldwijd verspreid en is aangepast aan de lokale culturen en tradities. In sommige landen, zoals Zweden (waar hij bekend staat als de “Kerstman”) en Japan (waar hij “Santa Kurohsu” wordt genoemd), heeft de Kerstman zijn eigen unieke kenmerken en gebruiken. De Kerstman staat inmiddels bekend als het karakter dat Kerst vertegenwoordigd.

Tradities

Santa Claus staat symbool voor vrijgevigheid, liefde en vriendelijkheid tijdens het kerstseizoen. Hij is de brenger van cadeautjes voor kinderen en wordt geassocieerd met de geest van kerstgeven. In alle sfeerelementen van het gezellige feest heeft dat onderdeel dan ook een belangrijke plaats ingenomen in de hedendaagse viering van Kerstmis. De geschiedenis van Santa Claus blijft zich ontwikkelen, maar zijn betekenis als een bron van vreugde, verwondering, magie en vrijgendheid tijdens de kerstperiode blijft onaangetast. Kinderen en ook volwassenen over de hele wereld kijken elk jaar uit naar zijn komst op Kerstavond, en zijn verhaal blijft een geliefde traditie die generaties verbindt.

De geschiedenis van Santa Claus is een prachtige reis van heilige tot mythische figuur, en zijn blijvende invloed op de kerstviering wereldwijd is een testament aan de kracht van verhalen en symbolen om cultuur en traditie te vormen. De Kerstman blijft een bron van vreugde en verwondering voor jong en oud, en zijn legende zal ongetwijfeld nog vele generaties voortleven.

0 Comment

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 3500 1 0 horizontal https://christmaslover.nl 300 1 1