6 september 2023
270 Views

Wat is een Bunter Teller? Een familietraditie waar iedereen van houdt!

Een "Bunter Teller" is een traditie in Duitsland, wat letterlijk vertaald kan worden als "Kleurrijk Bord". Het is een traditionele gewoonte die nauw verbonden is met gastvrijheid, vriendschap en gemeenschap. Deze traditie heeft diepe wortels in de Duitse cultuur en is een mooie aanvulling op de Nederlandse manier van het vieren van Kerst.

Wat is een Bunter Teller eigenlijk?

Het “Bunter Teller” is een traditie waarbij gasten, vrienden of buren een kleurrijk bord (meestal een servies of bord) vullen met zelfgemaakte lekkernijen en deze delen met anderen. Het doel is om gasten te verwennen en een gevoel van samenhorigheid te creëren door het delen van voedsel en gezelschap. Het kleurrijke aspect van het bord verwijst naar de verscheidenheid aan gerechten en kleuren die erop worden geplaatst.

Traditie & geschiedenis

Hoewel er geen exacte datum is waarop het “Bunter Teller” officieel begon, heeft deze traditie diepe wortels in de Duitse cultuur. Historisch gezien was het een manier voor mensen om hun overvloed aan voedsel te delen en gastvrijheid te tonen aan buren en vrienden. De kleurrijkheid van het bord symboliseerde de rijkdom van de gemeenschap en de diversiteit van gerechten die beschikbaar waren.

Levende traditie

De toepassing van de ‘Bunter Teller’ is nog steeds een levende traditie in Duitsland. Het wordt toegepast bij speciale gelegenheden, waaronder die van het vieren van Kerst. Diverse producten worden gebruikt om een kleurrijk en smakelijk assortiment van gerechten te creëren. Dat kan een grote variëteit van producten zijn zoals snoep, koekjes, vleeswaren, kaas, brood, crackers, groenten, dips, fruit en zelfs noten en sauzen. Met Kerstmis kiest men vaak voor zoete lekkernijen in de vorm van stukjes taart, koekjes, chocolade of zelfgemaakte dessert.

Een Duits filmpje over het eenvoudig maken van een eigen Bunter Teller

Gebruik bij het kerstontbijt of -brunch

Begin Kerstmis met een feestelijk ontbijt of brunch waarbij je een kleurrijke “Bunter Teller” kunt presenteren. Inclusief items zoals versgebakken broodjes, gerookte zalm, luxe kazen, fruitsalade en ambachtelijke jam. Voeg feestelijke drankjes toe, zoals mousserende wijn, vers geperste sinaasappelsap of glühwein (warme rode wijn met kruiden), om de maaltijd compleet te maken.

Kerstavond

Tijdens de kerstavond of “Heiligabend” kun je een “Bunter Teller” serveren als lichte snack voordat je het hoofdgerecht serveert. Kies voor traditionele Duitse lekkernijen zoals kerststol (Christstollen), peperkoek (Lebkuchen) en glühwein.

Kerstfeest

Als je een kerstfeest organiseert, maak dan een opvallende “Bunter Teller” als centraal onderdeel van je feesttafel. Hier kun je zowel hartige als zoete opties aanbieden. Voeg bijvoorbeeld seizoensgebonden elementen toe, zoals cranberry-saus, gedroogde vijgen en marsepein.

Aftellen naar Kerst

Sommige gezinnen hebben de traditie om in de aanloop naar Kerstmis elke dag een vakje van een adventskalender te openen. Je kunt een speciale “Bunter Teller” maken voor de avond van 24 december om het aftellen af te sluiten en het feestelijke seizoen te beginnen.

0 Comment

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 3500 1 0 horizontal https://christmaslover.nl 300 1 1