24 oktober 2022
217 Views

Cranberry, gestoofde appel en peren; dat wordt smullen met Kerst

We hebben het maar druk met al die voorbereidingen rond Kerst. Gaan we dit jaar weer naar een restaurant nu dat het na corona weer kan? Kiezen we voor een kant-en-klaar ovengerecht van de supermarkt? Of wordt het weer schransen en kiezen we voor gemakt met gourmetten? Wat je thuis ook doet, maak eens een finishing touch bijgerecht: verse cranberrysaus, gestoofde appel of een gestoofd peertje op je bord.

Cranberry

Rond Kerstmis zien we zo’n beetje op iedere groenteafdeling van een supermarkt wel de cranberry’s liggen. De cranberry is een grote veenbes die aan een plant groeit. Deze wordt hoofdzakelijk in Noord-Amerika geteeld al groeien ze ook op de Waddeneilanden en zeldzaam in Drenthe. Naast een overheerlijke smaak, wordt de cranberry ook een preventief en medicinaal karakter toegediend ter behandeling van een blaasontsteking. Het zit daarnaast boordenvol mineralen en vitaminen. De cranberry is niet rauw te eten maar is in een bereidingsproces heel erg geschikt voor jam, sap, compote of vulling. De cranberry compote bij vlees of kalkoen is inmiddels een Kerstklassieker. De friszure smaak geeft je gerecht een finishing touch. Je kan de cranberry compote op verschillende manier bereiden. Bijvoorbeeld met niet zoveel suiker maar met een scheutje jus d’orange en wat kaneel. Maar je kan er ook voor kiezen een zoete variant te maken door wat meer suiker of honing toe te voegen. De verse cranberry’s zijn verkrijgbaar van september tot en met april maar rond de Kerstdagen is algemeen beschikbaar. Bij kalkoen, kip, wild vlees of bij de gourmet. Het bijgerecht doet het goed bij een groot aantal producten.

Gestoofde appeltjes

Gestoofde appeltjes uit de oven behoren echt bij een klassieke Kerst. Natuurlijk zijn er tal van producten die een kant-en-klare variant aanbieden, maar met Kerst gaat er natuurlijk niets boven een vers bereide variant. Het is heel eenvoudig om te maken en voor de kosten hoef je het ook niet te laten. Daarnaast kan je je creativiteit kwijt bij de bereiding ervan. Denk eens aan een variant met alcohol; het is immers Kerst. Met Whiskey, Licor 43, Amaretto of Port. Zijn zo maar wat keuzes die je gestoofde appeltjes als bijgerecht tot grote hoogte brengen.. Verrassend wordt het met een variant met cider en met kaneel en honing.

De Christmaslovers van deze website hebben een eigen voorkeur voor een recept als dessert met als basis gestoofde peertjes. Interesse? Klik maar eens hier voor een recept op lekker tafelen (overigens hebben wij geen enkele binding met betreffende website).

Gestoofde peertjes

Ook bij Kerst mag eigenlijk overheerlijke stoofperen niet ontbreken. Net als bij de cranberry en de appel, zijn deze producten kant-en-klaar te verkrijgen. Maar als je éénmaal geproefd hebt van een verse eigen gemaakte variant; dan wil je nooit meer iets anders met Kerst (en op andere dagen). Ze zijn uitstekend te combineren bij het kerstdiner maar ook bij het kerstdessert zijn warme stoofpeertjes in één woord verrukkelijk. Het is een typisch wintergerecht dat met name tijdens Kerstmis voor een extra finishing touch zorgt. Niet alle peren kan je gebruiken voor het bereiken van de ideale stoofbpeer. De toffe peer die dan ook het meest voor dit gerecht wordt gebruikt is de Giser Wildeman. Ideaal om te oven en het hele jaar verkrijgbaar. Je kookt de peer in zijn geheel en laat het steeltje zitten. Er zijn veel verschillende recepten verkrijgbaar maar bij Kerst zouden we toch wel willen pleiten voor een exclusieve variant in de vorm van veel smaak. Welke keuze u ook maakt. Doe het met liefde; dan is de smaak altijd goed. 

0 Comment

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 3500 1 0 horizontal https://christmaslover.nl 300 1 1