23 oktober 2022
225 Views

De vijf lekkerste kerstdrankjes (naast bier, wijn en bubbels)

Natuurlijk; een heerlijk biertje, een smaakvolle wijn of een feestelijke proost met bubbels. Kerst is bij uitstek het moment om te genieten van heerlijke kerstdranken. Zowel met als zonder alcohol. Maar de biertjes, wijntjes en bubbeltjes liggen een beetje voor de hand. Daarom een lijstje met de tien lekkerste kerstdrankjes en die niet bestaan uit biertjes, wijntjes en bubbeltjes.

Port bij het nagerecht

Nederland is een echt portland. Port is een zoete en versterkte wijn uit Portugal en wordt soms als dessertwijn gebruikt. Port past perfect bij kaas of een toetje. Port wordt op exact dezelfde manier gemaakt als de wijn die bij u en mij in het wijnrek staat. De druiven worden geplukt, geperst en het sap wordt gefermenteerd. Tijdens de fermentatie wordt de suiker omgezet in alcohol. Anders dan bij normale wijn, wordt er eerst bij port sterke alcohol toegevoegd. Bij een beetje port wordt als sterke alcohol cognac toegevoegd dat zorgt voor extra alcohol in het druivensap en de specifieke smaak. . Door het toevoegen van de sterke drank stopt de fermentatie. De suiker blijft in het druivensap zitten en de cognac zorgt voor extra alcohol in het druivensap. Als je dan nog kiest voor een wat oudere port variant dan heb jij de kerst van je leven. 

Warme gluhwein

De liefhebbers en bezoekers van Kerstmarken weten het natuurlijk al lang. Een glas warme gluhwein en kerst zijn aan elkaar verbonden zoals ying en yang. De geschiedenis van glühwein begint eigenlijk in het midden van Europa. Zelfs de Romeinen gebruikten het al om warm te blijven. De glühwein zoals wij hem drinken stamt uit de middeleeuwen. Toen werd in Duitsland een variant ontwikkeld gebaseerd op een mengsel van wijn, kruiden en en aangevuld met fruit. De wijn wordt verwarmd, maar niet gekookt. Glühwein kan je zelf maken of je kan kant-en-klare producten kopen in Supermarkt en slijterij.

Alchoholvrije Glögg

Overgewaaid uit Zweden en volop aanwezig in het Zweedse warenhuis IKEA is de alcoholvrije glögg Vintersaga. Een traditionele Zweedse kerstdrank, vaak gekruid met kaneel, kardemom, gember e.d.. Het product is beperkt verkrijgbaar. Dus wees er snel bij als je van deze Zweedse drank wilt genieten. 

Warme chocolademelk

Denken we aan de Kerst, dan denken we aan de winter en de kou. Denken we aan winter en de kou, dan denken we aan warme chocolademelk. Met of zonder slagroom of met of zonder extra ingrediënten. Warme chocolademelk s een verwarmde drank gemaakt van geraspte chocolade, gesmolten chocolade of cacaopoeder, verwarmde melk of water en vaak ook suiker. Warme chocolademelk kan met slagroom worden bedekt. Heel eenvoudig is om een pak kant-en-klare chocomel te kopen in de supermarkt en deze warm te maken in een pan of magnetron. Maar ouderwets zelf maken met cacaopoeder, beetje suiker en melk maakt rond Kerst het feest wel compleet. Natuurlijk kan je het vanwege het feest van Kerst nog veel gekker maken door diverse ingrediënten te gebruiken. Denk aan een koffielikeur, amarettolikeur, rum, lictor 43 of Baileys. Vul dat aan met diverse versieringen zoals minimarshmallows, hagelslag, M&M’s, koekkruimelers of mini donuts. Dan is het feest echt compleet.  

Irish coffee

Of het nu gaat om een extra warm welkom voor je gasten of een smaakvolle afsluiter van je kerstdiner; een koffiedrank met alcohol zal een ware kers op de taart zijn op een feestelijke dag van Kerst. Daarbij is de Irish coffee misschien wel de meest voor de hand liggende variant. Deze variant komt uit Ierland en bestaat uit hete koffie, bruine basterdsuiker, Ierse whiskey en gezoete room. Heb je nou zelf geen zin in gedoe bi het maken ervan; bestel dan eens online een kant-en-klare variant bij de slijter. Even warme koffie en erbij en klaar. Natuurlijk kan je nog meer variëren door bijvoorbeeld te kiezen voor een Italiaanse variant (maak gebruik van Amarette of Baileys).

0 Comment

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 3500 1 0 horizontal https://christmaslover.nl 300 1 1