We pluizen de speciale kerstfolders van de supermarkten door, vragen advies bij de slijter of laten ons inspireren door kennissen en familieleden. De smaakvolste wijn voor het juiste gerecht zal gevonden worden. Maar er is nog een geuzendrank die steeds maar aan populariteit wint: kerstbier.
Met name in België is het kerstbiertje een aloude traditie. Waar voorheen het kerstbiertje voor een sterke biersoort was, daar zijn er nu kerstbieren in alle soorten, maten en smaken. De traditie heeft plaatsgemaakt voor commercie en dus zijn er tegenwoordig kerstbieren voor elke smaak. Volgens de traditie zijn het eerder zoete, zelfs gekaramelliseerde bieren met een kruidige of fruitige smaak.
Waar traditionele kerstbieren soms het alcoholpercentage overschrijden met gemakkelijk 10° daar worden er nu ook minder sterke en minder alcoholische kerstbieren. In plaats van kerstbier kiezen sommige brouwerijen ervoor om speciale winterbieren te brouwen, zodat de verkooptermijn verlengt kan worden tot de gehele winterperiode. Daarmee is een winterbier geen kerstbier maar een kerstbier wel een winterbier. Bekende Kerstbieren zijn Gordon X-mas brouwerij Anthony Martin te Genval, St. Bernardus Christmas Ale brouwerij St. Bernard te Watou, Corsendonk Christmas Ale brouwerij Turnhout etc.
Palm Dobbel
Eén van de meest bekende kerstbieren is wel die van Palm. In 1947 lanceerde meesterbrouwer Alfred Van Roy de Dobbel PALM als eindejaarsfeestbier om de 200ste verjaardag van de brouwerij te vieren. Hij bood het zonder meerprijs aan, als blijk van dank aan al zijn trouwe klanten. Het bier was zo succesvol dat hij er een jaarlijkse traditie van maakte. Dobbel PALM is een amberbier van hoge gisting, met een nog meer uitgesproken mouten hopkarakter dan PALM. Dobbel PALM is met een alcoholvolume van 5,7 % het ideale biertje voor de eindejaarsdagen.