11 oktober 2022
254 Views

Waarom eten we eigenlijk kalkoen met Kerst?

Laten we eerlijk zijn. In Nederland is het nog niet echt heel erg traditioneel om met Kerstmis kalkoen te eten. Het is van oorsprong een Amerikaanse en Britste traditie. Bij de poelier en supermarkten zien we de kerstkalkoen wel als product in het vaste assortiment staan. Dus is de vraag legitiem: Waarom eten we eigenlijk kalkoen met kerst?

Gevulde kalkoen

Natuurlijk is een gevulde kalkoen uit de oven met Kerst vooral erg lekker. De oorsprong van het eten van een kalkoen met Kerst ligt in Amerika, Canada en bij de Britten. . De geschiedenis gaat honderden jaren terug. Na de Tweede Wereldoorlog werd ook in Nederland het eten van een gevulde kalkoen tijdens Kerst steeds ‘normaler.’  Nadat Nederland door de Amerikanen en Canadezen waren bevrijd werden de Amerikanen en Canadezen als vanzelfsprekend op handen gedragen. Alles wat uit Amerika en Canada kwam en werd gegeten en gedronken, vonden we in Nederland prachtig. Waar de Amerikaan een gevulde kalkoen met Thanksgiving en met Kerst eet daar staat het product in Nederland vanaf de Tweede Wereldoorlog als symbool voor vrijheid en feestelijkheid. Ook in Groot Brittanië staat de gevulde Kerstkalkoen bij veel gezinnen op het menu. En circa 500 jaar geleden werd door een Brit voor het eerst van een Amerikaanse-Indiaanse handelaar een paar kalkoenen gekocht. Maar ook good-old Chales Dickens (Engelse schrijver) deed een populaire duit in het zakje. In 1843 benoemde hij en gevulde kalkoen al in zijn boek ‘A Christmas Carol.’ Toen kalkoen na de jaren ’50 goedkoper werd, werd het product toegankelijker voor het grote publiek en werd een traditie geboren.

Beestje bij zijn naam

Gelukkig noemen we in Nederland het beestje gewoon bij naam; kalkoen. De Engelsen noemen het Turkey maar dat is eigenlijk een onterechte verwijzing naar Turkijke en de Franzosen verwijzen naar India. In Nederland houden we het makkelijk en noemen het gewoon kalkoen. In Turkije zelf gaan ze zover dat ze de naam van het land daardoor willen wijzigen in Türkiye. De Verenigde Naties hebben die naamswijziging al doorgevoerd. Ook zie je op Turkse producten steeds vaker Türkiye op het etiket staan om de verwarring met de vogelsoort te voorkomen. 

De geschiedenis van de kalkoen

Van oorsprong komt de vogel uit Amerika. tientallen miljoen jaren geleden zijn ze daar ontstaan. De kalkoen (Meleagris gallopavo) is een vogel uit de familie van de hoenderachtigen en is familie van bijvoorbeeld de kip. Een kalkoen wordt gekenmerkt door zijn bronskleurig, irriserend verenkleed en de naakte rode kop, met vlezige blauwe en rode lellen aan beide kanten van zijn snavel en het geluid dat hij voortbrengt. Een kalkoen haalt een gemiddelde loopsnelheid van wel 40 km/h en ze vliegen met snelheden van rond de 90 km/h. Van origine is het beestje een wilde vogel die in het bos leefde. De kalkoen kent dezelfde voorouder als bijvoorbeeld de fazant maar heeft de meeste verwantschap met de kip. De kalkoen werd getemd in Mexico door de Azteken. Zij hielden de kalkoenen in eerste instantie voor hun culturele en symbolische betekenis. Honderden jaren erna veranderde dat zodat de kalkoen ook bij het bereiden van voedsel werd gebruikt. In Nederland consumeren we vooral uit Frankrijk afkomstige kalkoenen. 

Smaaksensatie

Ook qua smaak is de keuze voor een kalkoen tijdens het Kerstdiner een uitstekende keuze. De kalkoen is vol van smaak, net als kip heel veelzijdig toe passen en mager. Het zit boordenvol eiwitten en is rijk aan vitamine D. De bereiding duurt meestal een aanzienlijke tijd. Een kalkoen van enkele kilo’s moet zeker anderhalf uur gebraden of in de over worden voorbereid. Vullen doe je met een keur aan ingrediënten zoals gehakt, gedroogd fruit, champignons, truffels, kruiden, knoflook of kastanjes. 

De 2022 stikstof discussie

Met alle crisissen in het achterhoofd heeft de kalkoen in 2022 ook een negatieve discussie ontlokt. Zo wordt in de stikstofdiscussie met regelmaat de kalkoen als vervuilend beestje betiteld. Zo wijzen cijfers van journalistiek platform Investico uit dat één kalkoenboer uit Ermelo op de Veluwe meer stikstofneerslag veroorzaakte dan alle automobilisten op Nederlandse snelwegen besparen met een snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur.

Schaarste

Naast die stikstof discussie blijkt het diertje ook last te hebben van de vogelgriep. Alom wordt een  schaarste verwacht rondom Kerstmis; lees u moet er hogere bedragen voor neertellen. De grootste producent van Engeland is eerder getroffen door meerdere uitbraken van de vogelgriep. Ook andere producten zowel in Engelend als in Nederland zijn getroffen door de vogelgriep. 

0 Comment

Leave a Reply

15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 3500 1 0 horizontal https://christmaslover.nl 300 1 1