Koffie & Kerst
Kerst en de feestdagen vieren we alleen, met je partner, met familie en / of kennissen. Het begint al vroeg met de voorbereidingen en daarna staat vanaf Kerstavond eten & drinken centraal. Ook koffie speelt daarin een belangrijke rol. Bij het moment van verwelkomen van je gasten, bij het wakker worden op een vrije dag, bij het Kerstontbijt, als een warme drank tijdens of na een buitenactiviteit op 1e of 2e Kerstdag of als afsluiter van een voortreffelijk Kerstdiner. Koffie maakt deel uit van de Kerstvreugde van menig Nederlander en Belg. Net iets meer doen met koffie tijdens de Kerstdagen is dan ook geen gekke gedachte. In dit artikel zoomen we daar iets verder op in.
Koffie wereldwijd populair
Koffie is één van de meest gedronken dranken wereldwijd. Waarschijnlijk werd het voor het eerst gedronken in Ethiopië rond de 6e eeuw. Zelfs de Paul keurde het product in 1600 officieel goed als geschikte drank voor Christenen. Ook de handel door Nederlanders gedurende de jaren van de Gouden Eeuw zorgde ervoor dat het overal werd gedronken. En in de huidige maatschappij is koffie niet weg te denken. In de ochtend, op kantoor, bij vergaderingen en bij gezellige momenten. Een ‘bakkie troost’ gaat er altijd wel in. Verder denkend op het populisme is het natuurlijk niet raar om bijvoorbeeld bij de keuze van je kerstpakket aan een koffie- en theme te denken.
Verschillende manier van koffiezetten
Koffie wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Er zijn veel verschillende bereidingstechnieken die variëren. In de afgelopen tientallen jaren heeft ‘gemak’ het gewonnen van de traditionele bereiding van filterkoffie. In het gros van de Nederlandse keukens vinden we dan ook koffiecupmachines en koffiepadmachines. Weliswaar is de stuksprijs hoger dan de traditionele bereiding maar het gemak dient te mens. Ondanks het gemak is de filterkoffie wel weer terug van weggeweest. Met name de authentieke smaak, de smaakvolle wijze van bereiden en het in 1x voor een grotere groep koffie zetten heeft daarvoor gezorgd. Ook de goedkopere kosten per kopje koffie heeft de filterkoffie in de jaren van crisis weer populairder gemaakt. Ook volautomatische espressomachines met vers gemalen bonen gecombineerd met het opschuimen van verse melk doet de ware liefhebber genieten. Daarnaast is er ook nog de slow coffee. Met gebruik van diverse kleine apparaten kan je op diverse langzame manier de lekkerste koffie bereiden. Zo heb je pour over koffie, waarbij je langzaam het hete water op de koffie giet. Dit gaat vervolgens door een filter waardoor het langzaam in een kannetje of kopje druipt. Of een cafetiere, waarbij je met behulp van dit slimme apparaatje gemalen koffie en heet water een paar minuten laat trekken zoals we dat bijvoorbeeld ook met thee doe. Vervolgens duw je een filter naar beneden die de gemalen koffie scheidt van het water, zodat je koffie kan schenken zonder drab. Ook een percolator valt onder slow coffee. Hiermee kan je een espresso zetten door het water langzaam op te warmen op je fornuis of inductieplaat.
Verschillende koffierecepten
Naast variëren met de manier van koffiezetten, kunnen we ook variëren met koffierecepten. Natuurlijk hebben we de standaard filterkoffie, espresso, cappuccino, koffie verkeerd en de verschillende smaken en sterktes van bonen, cups en padkoffie .Ook met het toevoegen van smaken aan de koffie kan gevarieerd worden. Denk eens aan het toevoegen van alcohol voor een Irish Coffee. Of een combinatie van espresso met ijs. Je kan ook variëren met het toevoegen van zoete siropen zoals bijvoorbeeld karamel, chocolade, vanille, amandel en hazelnoot. De keuzes zijn eindeloos.